Faház felújítás

Mindegy, hogy nyaraló vagy állandó otthon, a faház felújítás szükséges

A faházak nagy része – különösen ha néhány évtizeddel ezelőtt épültek –, többnyire hétvégi telkeken, időszakos tartózkodására épült. Ugyan ma már ez némileg változott, és lakóingatlanok sokasága készül fából, egy dolog közös bennük. Valamennyi igényli a rendszeres karbantartást, és a faház felújítás szükségessé válik. Bár a fa napjainkban már, mint építőanyag a minőségében jobb lett, az alkalmazott építési technológia pedig a kornak megfelelően lényegesen fejlettebb lett, mégis minden faház igényli az alapos felújítást. Érdemes erre figyelni, mert egy rendszeres karbantartás, egy időnként elvégzett faház felújítás azt eredményezi, hogy egy ilyen épület akár száz éves korában is még tökéletesen kiszolgálja a tulajdonosait.
Itt ki kell térnünk mindenképp egy másik típusra is, ami nem nyaraló vagy lakóház. Ezek az úgynevezett melléképületként funkcionáló, készen vásárolt faházak. Ezekkel az a gond, hogy többnyire nem rendelkeznek megfelelő felületvédelemmel. Nagy részük legfeljebb egy általános rovar és gomba elleni felületkezelésen esett át. Ahhoz, hogy ezek tartós védelmet kapjanak, azt mindenképpen meg kell oldani, hiszen csak így lehet az állagmegóvásról gondoskodni. Ha ezt valaki elmulasztja, az elég hamar szemmel látható állagromláshoz vezet. Összegezve tehát valóban mindegy, hogy milyen céllal épült a faházunk, annak állagmegóvásáról gondoskodnunk kell. Az általunk nyújtott faház felújítás gondoskodik arról, hogy hosszú időn keresztül megóvja az ingatlan állagát, és természetesen annak esztétikáját is.

Milyen esetekben, és hogyan történjen a faház felújítás?

Erre a kérdésre nem igazán lehet röviden válaszolni. Most természetesen nem kívánjuk Önöket azzal untatni, hogy egy faház felújítás teljes folyamatát levezetjük lépésről lépésre, de szeretnénk némi támponttal szolgálni, a teljesség igénye nélkül. Ahogyan azt korábban említettük, a régebbi faházak sok esetben elhanyagoltak, mert elmulasztották az időszakosan szükséges karbantartásukat. Ezekben az esetekben javasoljuk a faház felújítás alatti részleges vagy teljes felület felújítást. Az mindenki számára evidens, hogy ezek a felületek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Éppen ezért javasoljuk, hogy legalább kétévente kerüljön sor egy időszakos karbantartásra. Ez a karbantartás viszonylag rövid idő alatt elvégezhető. (függően a felület nagyságától) Abban az esetben, ha a felület szálkásodott, esetleg néhol felvált, a faház felújítás során szükség lesz egy finom felületi csiszolásra. Ebben az esetben ez nemcsak a hibás felületek csiszolását jelenti, hanem az egész falfelületét. Ezt követi egy alapos portalanítás, majd egy színtelen alapozó felhordása. Ez pótolja a száraz faanyag olajtartalmát, és megalapozza a bevonó réteg felhordását, de ez még nem biztosít védelmet az UV sugárzás ellen. Erre mi a faház felújítás során egy fokozottan UV álló szert használunk.
Emellett figyelni kell a víz okozta behatásokra is. A faház felújítás során általunk használt bevonat vízlepergető hatású is.

Lehet ennél komolyabb is a probléma

Találkoztunk sajnos olyan esetekkel is, amikor a faház bevonata túlságosan elöregedett. A faház felújítás ez esetben nagyobb feladat. Ilyenkor az összes felületről a tiszta fáig le kell csiszolni az átitatott részeket. Ez egy meglehetősen időigényes és fáradságos munka. Viszont ennek az elvégzése alapvetően szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a faanyagrészek további korhadását, károsodását és helyre állítsuk az esztétikus, védett állapotot. Ha pedig komolyabb a baj, a hibás elemeket, akár szerkezeti elemeket is ki tudjuk cserélni.

Röviden ennyit szerettünk volna elmondani a faház felújítás kapcsán, de bármilyen kérdésük, igényük felmerült a témában, keressenek bennünket bizalommal.

ERDÉRT EGYEDI TERVEZÉSŰ HÁZAK