Szeglemezes tető tervezése és gyártása

Ma már egy ismert építőelem a szeglemezes tető

Amennyiben az egyéb építőelemeket vesszük számításba, a szeglemezes tető nem egy hosszú múlttal rendelkező megoldás. A szeglemezes tető technológiáját az 1950-es években kezdték el használni az Amerikai Egyesült Államokban. Az építőipari szakemberek nem fogadták kitörő örömmel, meglehetősen szkeptikusan álltak hozzá. A technikai fejlődés, a technológiák ugrásszerű fejlődése, ezzel párhuzamosan a szeglemezes tető technológiai fejlesztése azonban bizonyított. Egyre többen kezdték el használni, és menet közben tökéletesíteni. Napjainkra már egy teljesen kifinomult, minden követelménynek tökéletesen megfelelő szerkezetet kapunk. Erre nagyon jó bizonyíték, hogy egyre több családi ház építésénél, de mezőgazdasági épületeknél és ipari létesítményeknél is ezt a megoldást választják. Nem véletlen, hiszen számtalan előnye van a hagyományos tetőszerkezetekkel szemben. A hagyományos tetőszerkezet és a szeglemezes tető közötti különbség a szerkezet rögzítésében található. Míg a hagyományos szerkezetet csavarokkal rögzítik, addig a szeglemezes tető rögzítése acélból készült szeglemezzel történik. Ebből a rögzítési technikából adódik a szerkezet neve is.

Hogyan készül a szeglemezes tető, és milyen előnyei vannak?

A szeglemezes tető gyártásakor a tervezés számítógéppel történik. Ez a tervezés a megrendelő által biztosított adatokra épül. A tervezést követően a gyártáskor alapvető a nagy méretpontosság, amelyben szintén egy számítógépes szoftver segít. Ebből következik, hogy a szeglemezes tető egyik legjelentősebb előnye a tervezésében rejlik. A megrendelő már a tervezési szakaszban előre láthatja, hogy milyen tervek készülnek a szoftver segítségével. Ennek azért van jelentősége, mert ebben a fázisban akár nagyobb módosításokat is el lehet végezni, az ügyfél kéréseinek, elvárásainak megfelelően. A gyártási technológiának köszönhetően egy szeglemezes tető esetében a kivitelezésre fordított töltött idő jelentősen csökkenthető, amivel jelentős költségcsökkentés érhető el. És ez a gyorsaság azok számára is nagy előnyt jelent, akik a régi tetőszerkezetüket szeretnék lecserélni, mivel ez esetben a legyártott tetőszerkezet a helyszínen azonnal felállítható. Ez időben annyit jelent, hogy a gyártással együtt akár 4-5 napon belül állhat az új tetőszerkezet. Nagy előny továbbá, hogy alacsony hajlásszögű tetőszerkezetek esetében, ahol nagy a fesztáv, ott is tökéletes megoldást jelent. Pontosan ezért kedvelt megoldás a szöglemezes tető nagy csarnokok, ipari létesítmények esetében, ahol igen nagy fesztávot kell áthidalni. A szerkezet már magában foglalja a födémszerkezetet is, így nincs szükség közbenső tartófalakra.

Röviden pontokba szedtük az előnyöket, tulajdonságokat

Az előzőekben már említettünk néhány előnyös tulajdonságot, de szükségesnek tartjuk egy kis összefoglalóval azokat megismételni, illetve kiegészíteni.

 • Nem kellenek belső tartófalak, így nem kell a tető alátámasztására külön figyelmet fordítani.
 • Minden egyes szöglemezes tető statikai tervezése és méretezése egy számítógépes szoftverrel történik, az ügyfél igényei szerint.
 • Gyorsan elkészül, és gyorsan telepíthető.
 • Lapostetőre, nagy fesztávolságú helyekre is telepíthető.
 • Kevesebb az anyagigény, (kb. 30 százalékkal kevesebb faanyag szükséges)
 • Jól terhelhető, testre szabható, így például a napelemeket és a cserepet is elbírja egyszerre.
 • Kialakítható a tető alatti rakodótér és lakótér is, így lehetőség van lakható tetőtér elkészítésére is. 
 • A szeglemezes tetők költséghatékonyabbak.
 • Már meglévő családi házak felújításánál is jól használható, mivel a szeglemezes tető kevésbé terheli a már meglévő falakat és alapokat.
 • Nem kell hozzá szilárd födém, ugyanis a rácsok alsó öve alkalmas akár a gipszkarton álmennyezet, akár a hőszigetelés csatlakoztatására.
 • És nem utolsó sorban a végtelen felhasználási lehetőség, amivel bármilyen elképzelés megvalósítható.

ERDÉRT TIPUSHÁZAK

ERDÉRT EGYEDI TERVEZÉSŰ HÁZAK